Mindre madspild: Overskudsmad doneres til væresteder

To sociale væresteder modtager mad, som er i overskud, når der til sommer serveres 200.000 måltider.

IMG 9434 Anni Lindum er daglig leder af et af værestederne, der modtager overskudsmad. Foto: Frederik Berga Rasmussen.

Når DGI Landsstævne til sommer samler tusindvis af idrætsfolk og frivillige til idræt, oplevelser og fællesskab, skal der også produceres en del mad.

Med over 200.000 serveringer, er det umuligt ikke at have overskudsmad, men vi gør alt for at minimere det til Landsstævnet ved for eksempel at servere mad fra aftenen før til middagsmaden dagen efter.

Det, der ellers vil være i overskud, har vi nu lavet et samarbejde med værestederne Cafe Parasollen og Kirkens Korshær om, så de kan modtage maden.

”Det kan være svært at beregne mængden af mad, så der ikke opstår madspild. Derfor glæder det os, at 2 væresteder i Vejle har sagt ja tak til at modtage overskudsmad fra Landsstævnet. På den måde kan det mad vi har i overskud gøre gavn et andet sted,” siger Lene Klindt, der er projektleder for DGI Landsstævne.

Der er ikke noget, der er federe end at glæde mennesker, som ikke har ret meget.

Anni Lindum

Café Parasollen er en social café og værested i midten af Vejle, og er et af de steder, der får del i den mad, der kan blive til overs.

”Vi er jo en social café, hvor der kommer masser af mennesker i udsatte livssituationer, og nogle af dem kommer uden at have noget. Der kommer cirka 100 mennesker om dagen her, og som vi kan donere maden videre til,” siger Anni Lindum, der er leder af Cafe Parasollen.

Taknemmelige gæster på værested

Som en del af at minimere madspild til Landsstævnet vil der komme mindre mængder af mad på bordet ad gangen. For hvis man først har sat noget på bordet, og det ikke bliver spist op, kan det ikke gives videre til værestederne.

På den måde kan mest muligt gives videre, hvis der skulle være mad i overskud. Den mad, der gives videre, vil så gå til dem, der har mest brug for det – nemlig gæsterne på de to væresteder i Vejle.   

”Vi kan give det gratis videre til dem, der er her. De bliver super glade og dybt taknemmelige, og de har virkelig brug for den her ekstra hånd,” fortæller Anni Lindum.

Café Parasollen har i mange år været et fristed for mennesker i svære situationer, og hjælpen, der kommer fra Landsstævnet, er noget, der betyder meget for Anni Lindum.

”Jeg bliver altid rørt over dem, der så gerne vil hjælpe os. Der er ikke noget, der er federe end at glæde mennesker, som ikke har ret meget. De bliver så taknemmelige og glade,” siger hun.