Fire af de grove, en af de sjove

Læs hvordan pålægschokolade, peanuts og pølsehorn nemt bliver en del af dagens sunde måltider. I rette mængder er der nemlig plads til alt, når det gælder mad og nydelse.

Når du har været fysisk aktiv, er det godt at få fire dele grove og en del af det sjove. Her er det en grovkornet bananasplit – rugbrød, pålægschokolade, banan og nødder sammen med en toastede fuldkornstrekanter med figenpålæg og ost.

Som diætist møder jeg ofte mennesker, som opdeler mad i sundt og usundt, og dermed i mere eller mindre tilladt og forbudt, hvis man vil spise sundt. Med en så skarp opdeling kan det blive en sur pligt at spise den bitre kål og en fornøjelse at spise den søde kage, for de fleste af os kan rigtig godt lide alt det, der smager salt, sødt, fedt og blødt.

De komponenter kan man forene med det, vi anbefales at spise allermest af, nemlig fuldkorn, grøntsager og frugt. Så får vores krop masser af næringsstoffer, ikke for mange tomme kalorier og smagsløgene i munden fornøjes. Med den balance mellem sundhed og nydelse er det tilmed nemt at få ordentlig mad i en fyldt hverdag. 

Et godt fif til f.eks. at få meget mere kål indenbords er derfor at komponere kål og al anden mad på en måde, så det smager af noget af det, vi allerbedst kan lide, og i et forhold så grøntsager og fuldkorn fylder allermest. Dæmp f.eks. bitterheden i de trevlede grøntsager med andre smage og milde mundfornemmelser med et godt twist af alt muligt andet fra madpaletten.

Du kan bruge fem fingre som model for al slags hverdagsmad. Fire dele af det grove, som er fuldkorn, grøntsager og frugt og en del af det sjove, som giver smag og knas

Både for kroppen og pengepungen er kål genialt. Det kan strækkes uendeligt langt og kan være ingrediens i utallige retter. Spidskål, hvidkål, broccoli og andre kåltyper smager mere end bare sundt, når de får selskab af friske eller tørrede frugter og bær, ristede nødder eller frø og en god dressing med fx citronsaft, salt, sukker og olie.

En af de sjove, fire af de grove

Du kan bruge din hånds fem fingre som model for al slags hverdagsmad. Fire dele af det grove, som er fuldkorn, grøntsager og frugt og en del af det såkaldt sjove, som giver smag og knas. Det er den model, jeg kalder ”en af de sjove og fire af de grove”.

Bliver vi ved kålen, som kan være lidt bitter og tør, skal den vendes med dressing, frisk ananas i tern og pyntes med knasende peanuts på toppen, så den både smager godt og ser indbydende ud. Det er en model, børn også nemt kan afkode.

Har man lyst til pålægschokolade, skal der godt med rugbrød under og måske en kvart flækket banan og lidt hakkede nødder på toppen – det jeg kalder en grovkornet bananasplit (se foto i toppen af artiklen), og endnu bedre balance bliver der, hvis man også gnasker en gulerod.

Kombinér med smagen af chokolade og sprødhed

Som i resten af livet er det nødvendigt at tage det sure med søde. Bruger du din sunde fornuft og forsøger at droppe idealet om at gøre det hele helt rigtigt hele tiden og dropper rigtigt og forkert, når det angår mad, så kan du med håndmodellen om forholdet mellem det sjove og det grove gøre det tilladeligt at spise lidt nutella, blot der er rugbrød under og sukker eller chokoladepulver, når blot havregrynene fylder mest i tallerkenen. En blød dip af fx græsk yoghurt og ketchup klæder de bitre, tørre grøntsager, så de bliver knasende lækre at gnaske.

Laver man en gryderet, kan modellen også bruges – en del kød og fire dele grønt og kartofler eller groft brød. Salater med nødder, feta, croutoner – oven på en masse grønne sager. I ny og næ et glas vin, når du bare slukker tørsten i vand de allerfleste dage.

Med en skarp opdeling kan det blive en sur pligt at spise den bitre kål og en fornøjelse at spise den søde kage

Den særlige værdi ved sammensatte smagsoplevelser er, at vi gider spise dem igen og igen. En skive rugbrød med torskerogn er kedelig, men en ristet rugbrød med stegt torskerogn og lidt ristede løg og en stribe remoulade giver en smagsfylde, som bidrager med smagsmæthed og derved mætter også smagsløgene og madlysten – samtidig med at maven mættes.

Når vi forener mad fuld af fibre og næringsstoffer med smag og sprøde konsistenser, er det nemmere at få det hele på gled igen og igen.

Overordnet gennem dagen kan man også bruge madmodellen, for når blot pølsehorn, kage, kød og andet af alt det, vi skal spare på, flyder i en suppe af frugt, fuldkorn og grøntsager ned gennem fordøjelseskanalen, får du nemt både næringsstoffer og nydelse.