Hovedret til 4
De poppede vilde ris er mest for sjov og for at få et drys, der knaser lidt. Almindelige ris dur ikke til at poppe. Du kan udelade dem og i stedet servere ristet rugbrød til suppen.
Server en rest suppe til forret i små glas med en lille ske, eller drik den som shot.
Suppe
1 tsk rapsolie
2 tsk karry
1 groftrevet persillerod (ca. 100 g)
3 zittauerløg i grove stykker (ca. 200 g)
1 skrællet æble i mindre stykker (ca. 100 g)
1 liter vand
150 g tørrede røde linser, skyllede
1½ dl yoghurt 2%
2 tsk groft salt (erstat evt. salt med grønsagsbouillon for mere smag)
Poppede vilde ris
2 spsk vilde ris
1 tsk rapsolie
et nip havsalt
Ananassalsa
¼ skrællet ananas i små tern (ca. 200 g) (eller mangofrugt eller nektarin)
1 persillerod i små tern (ca. 100 g)
2 spsk finthakket rødløg
1 spsk finthakket rød chilipeber
2 spsk hakkede friske basilikumblade (eller mynte)
1 spsk flydende honning
¼ tsk groft salt
Lad olien blive varm i en tykbundet gryde. Kom karry i og lad det bruse af. Svits persillerod, løg og æble i ca. 1 min. Tilsæt vand og linser. Kog blandingen ved svag varme og under låg i ca. 20 min. Blend suppen, til den er helt glat. Varm suppen godt igennem og tilsæt ekstra vand, hvis den er for tyk. Smag karrysuppen til med salt og peber.
Ananassalsa: Vend ananas og de øvrige ingredienser sammen. Stil ananassalsaen tildækket i køleskabet i mindst 15 min. Smag til. Poppede ris: Kom ris og olie i en lille tykbundet gryde. Rist de vilde ris først ca. 1 min. ved kraftig varme og derefter ca. 2 min. ved jævn varme. Hæld de vilde ris ud på et stykke køkkenrulle og drys dem med salt.
Server karrysuppen med ananassalsa og poppede vilde ris til.
♥♥♥♥♥
Suppe bliver mere festligt, når du serverer "noget på toppen". Og vores smagsløg elsker variation, så suppen kan serveres med et nyt drys i morgen - croutoner, krydderurter, finthakkede gulerødder eller en rest kød, der lige kan svitses på panden med løg og hvidløg.
Mundfornemmelsen bliver også god, når den bløde suppe møder det sprøde - fx finthakkede rå grøntsager eller ristede rugcroutoner. Både variation i smag og konsistens er med til at give mæthed, så du ikke behøver en overfyldt mave for at føle dig ordentligt mæt.
© Opskrift og tekst af Anne W. Ravn, klinisk diætist og forfatter, 2019